Meteen naar de inhoud
Home » Hypochondrie betekenis en hypochonder

Hypochondrie betekenis en hypochonder

hypochonder

Door hypochondrie merk je constant je eigen lichaam op en ervaar je dus alles. Een hypochonder ziet veel voorkomende lichamelijke symptomen (zoals kramp, steken, droge mond, hoofdpijn) als tekenen van een zeer ernstige ziekte. Deze lichamelijke klachten zijn symptomen van onderliggende angst en paniek. Zelfs als jouw arts je zorgvuldig onderzocht heeft en niets gevonden heeft dan nog blijft de angst voor die ernstige ziekte aanwezig. Hij of zij kan je nauwelijks geruststellen. Helaas blijf je continue die geruststelling zoeken. Dit houdt de angst voor deze ernstige ziekte of ziekten in stand.

Op momenten dat angst de overhand heeft, kan je de volgende klachten ervaren:

 • het gevoel hebben dat je de controle verliest, gek wordt of sterft.
 • braken of diarree, misselijkheid, droge mond of maagpijn.
 • het gevoel hebben dat je niet meer weet wie je bent of waar je bent;
 • beven, hartkloppingen, koude rillingen of duizeligheid
 • ongemak en beklemming op de borst
 • gevoelloosheid of tintelingen in voeten en of voeten
 • flauwvallen, flauwvallen of hoofdpijn

Hypochondrie of ziektevrees ontstaat als een hypochonder denkt dat hij of zij een dodelijke ziekte onder de leden heeft. Alle soorten lichaamssymptomen worden over het algemeen beschouwd als tekenen van kramp, jeuk of steken passende bij een ernstige ziekte. Iemand met hypochondrie mentaal gerust stellen is lastig. Er is meer nodig.

hypochondrie behandeling
hypochondrie behandeling

Hoe behandel je hypochondrie?

Een psycholoog inzetten werkt vaak niet afdoende omdat er diepgelegen en verankerd hartzeer aan ten grondslag ligt. Met alleen praten komt deze vastgeroeste energie niet zo maar in beweging. Mentale goed bedoelde adviezen werken onvoldoende en zijn meer symptoombestrijding. Hypochondrie kost de zorgverzekeraars enorm veel geld. Onderzoeken in ziekenhuizen wijzen telkenmale geen ziekte aan. Er is namelijk helemaal geen medische oorzaak. Het is een angststoornis voortkomenden uit eerdere traumatische ervaringen, conditionering en of rouwverdriet. 

Hypochondrie symptomen

Door hypochondrie merk je constant je eigen lichaam op en ervaar je dus alles. Je ziet veel voorkomende lichamelijke symptomen (zoals kramp, steken, droge mond, hoofdpijn) die voor jou tekenen zijn van een zeer ernstige ziekte. Deze lichamelijke klachten zijn symptomen van onderliggende angst en paniek.

Zelfs als jouw arts je zorgvuldig onderzocht heeft en niets gevonden heeft dan nog blijft de angst voor die ernstige ziekte aanwezig. Hij of zij kan je nauwelijks geruststellen. Helaas blijf je continue die geruststelling zoeken. Dit houdt de angst voor deze ernstige ziekte of ziekten in stand.

Op momenten dat angst de overhand heeft, kan je de volgende klachten ervaren:

 • het gevoel hebben dat je de controle verliest, gek wordt of sterft.
 • braken of diarree, misselijkheid, droge mond of maagpijn.
 • het gevoel hebben dat je niet meer weet wie je bent of waar je bent;
 • beven, hartkloppingen, koude rillingen of duizeligheid
 • ongemak en beklemming op de borst
 • gevoelloosheid of tintelingen in voeten en of voeten
 • flauwvallen, flauwvallen of hoofdpijn.

Angst en paniek aanvallen

Een angst en pieker stoornis kan overerft zijn. Soms 1 generatie terug maar soms ook twee. Op dat moment komt mijn mediumschap om te hoek kijken. Niet altijd leven de ouders of grootouders nog.

Hoe kan hypochondrie ontstaan?

Naar mijn inziens door een traumatische ervaring tijdens de zwangerschap, kindertijd of tienertijd waarbij een familielid eerder is overleden door een aangrijpend ziekte proces. Zie onderstaande illustratie van een client in dit opzicht.

Hypochonder
Hypochonder

Hypochondrie ervaringen van client

Ben in contact gekomen met Jyotisha via een ex collega. Was vastgelopen in mijn leven. Veel stress, geen rust en daarbij veel lichamelijke klachten wat weer veel ziekte en doodsangsten gaf. En daarmee bleef de cirkel rond draaien. Van dit ziektebeeld en het levenspatroon wat het creëerde heb ik jaren last gehad. De ene periode meer intens dan de andere. Heb eerder coaching trajecten gevolgd en reguliere artsen geraadpleegd. Het hielp niet of onvoldoende. Heb eerder geen andere complementaire hulpverleners bezocht. Het ziektebeeld had een dagelijkse impact op mijn leven. Ben gedurende een half jaar 5 keer op consult geweest binnen het life coaching programma. Met daarbij de gratis online life coaching HappydePeppie om instructies (huiswerk) voor elke sessie na te lezen.

Na elke sessie was ik meer ontspannen qua gevoel en kreeg ontzettend veel nieuwe inzichten. Zo koppelden we de hypergondrie aan het overlijden van mijn moeder en haar 3 jaar durende ziektebed toen ik een tiener was. Ondanks psychologische hulp destijds had ik heel veel last van rouwverdriet. Dit zat als het ware onder de hypergondrie. Creëerde angsten voor allerlei ziektes omdat ik de dood en het gemis van me moeder niet verwerkt had. Dit is met de 5 energetische behandelingen aan het einde van elke coaching sessie consult na consult helemaal opgelost.

Ontwikkelde samen met Jyotisha en door het proces van het coaching traject een verhelderende visie op mijn eigen gedrag en ontving affirmaties voor het niet langer identificeren met deze oude angsten. Ging ook navraag doen bij mijn tantes en bezocht opeens het graf van mijn moeder. Leef nu veel meer in het hier en nu en geniet veel intense van het leven en mijn eigen gezin met 2 kinderen. Minder angsten en stress voor ziektes en minder angsten dat mijn vrouw net als mijn moeder uit mijn leven zou verdwijnen. Jyo is voor mij een fantastische hulp geweest in mijn weg naar herstel. Zou hem zeker aanraden voor het Life Coaching programma. Gewoon doen!

Roy

Hoe kan je verder met hypochondrie of ziektevrees?

In ieder geval niet door gedachten af te wijzen en ook niet door deze te gaan tellen en lijstjes bij te houden. Dan worden de angsten en paniekaanvallen frequenter er intenser.

Op basis van mijn ervaringen met cliënten welke met angststoornissen kampten is de route grof weg via onderstaand vijf stappenplan:

 1. Loskoppelen van de identificatie met de angst. Is de angst wel van jou. Kan deze toebehoren aan 1 van je ouders of grootouders?
 2. Dankbaar zijn voor de gedachten richting het mentale denken. Niet continue ermee in de stijd modus blijven hangen.
 3. Samen met mij in de rol van therapeut en medium jouw leven scannen of levenspatronen herkennen van de Hypochondrie en de vermoeidheid welke je daarvan hebt door de jaren heen.
 4. De allereerste traumatische ervaring lokaliseren binnen het levenspatroon als hypochonder.
 5. Via een speciale energetische behandeling dit trauma verwerken.

Mijn praktijk is open voor hypochonders die lijden door ziektevrees

Het trauma verwerken van ziektevrees kan met deze Life Coach in de regio Haarlem maar ook heel goed online in het Nederlands, Spaans en in het Engels. Met healing op afstand verzorg ik de trauma behandeling. Bij voorkeur een face2face intake gesprek ook als je ver weg woont. Daarna kan het coachen en behandelen op afstand. Ben goed bereikbaar voor vervolgsessies in de volgende omliggende plaatsen vanuit de regio Heemstede. Waaronder voor Bennebroek, Haarlem, Hoofddorp, Zwaanshoek, Vogelenzang, Overveen, Bentveld, Zandvoort, Vijfhuizen, Bloemendaal, Santpoort-zuid, Santpoort-noord, Hillegom, Lisse, Sassenheim, Aerdenhout, Driehuis, IJmuiden, Velsen-Zuid, Velserbroek, Amsterdam, Zwanenburg, Halfweg en Badhoevedorp. Zie hypochonders – en dus ook jou – graag in mijn praktijk voor de trauma verwerking van Hypochondrie.